За Боровец

Намиращ се съвсем близо до връх Мусала – най-високият на Балканите, Боровец е сред най-атрактивните български зимни курорти. Курортният комплекс е с изключително удобна локация, тъй като се намира на 10 км до Самоков, на 73 километра спрямо столицата и на 125 километра от град Пловдив. Това негово разположение, прави курорта леснодостъпен и предпочитан целогодишно от хиляди туристи от България и чужбина. Боровец се отличава с прекрасен климат, чудесна природа, спокойствието на планината и неповторим отдих и забавления, които са присъщи за най-добрите курорти в Европа.

Историята разказва, че началото на Боровец е поставено през 1896 година, когато княз Фердинанд решава да построи лятна резиденция за него и неговото семейство. От тогава до този момент, курортният комплекс се е разраснал и продължава да се разраства, което го прави все по-предпочитан за почивка и зимни спортове например. Съчетанието между уникална природа с чист въздух и безброй места за забавления като ресторанти, нощни барове, дискотеки, луксозни хотели прави Вашата почивка там разнообразна и пълноценна. За отбелязване са и невероятните условия, които този комплекс предлага за каране на ски и каране на сноуборд. Изградени са няколко ски писти, чиято обща дължина е над 55 километра и прилежащи към тях ски влекове, лифтове и други помощни съоръжения. Показателен е и фактът, че Боровец е имал честта да бъде домакин в две издания на кръговете от Световното първенство по ски алпийски дисциплини, а също така там има и условия за биатлон, ски крос, крос кънтри, сноуборди и ски скокове.

Средното равнище на ски покривката на склоновете през зимата обикновено е около 1,5 метра. Ски пистите са обозначени и маркирани по стандарт и всекидневно за тях се полагат грижи за да бъдат в прекрасно състояние. Когато се налага допълнително сняг се осигурява и от специално пригодени за това снежни оръдия.От близо 10 години на туристите се предоставя възможност и за нощно каране, тъй като пистата се осветява с изкуствено осветление.

alpin-print-2copy

карта на ски-пистите (червената точка е мястото на хотел Алпин****)
Легенда:
 • зелено — писти за начинаещи
 • червено — писти за напреднали
 • черно — писти за експерти

СКИ ФАКТИ:

 • сумарната дължина на курортните ски писти възлиза на 58 километра
 • най-голямата дължина на дадена писта е 12 километра
 • спускане и каране извън пистите – добро
 • северно изложение на склоновете
 • ски точка с най-голяма височина се намира на 2560 метра
 • максимално вертикално спускане – 1420 м
 • надморската височина на Боровец е 1350 м
 • ски влекове – 9 , седалкови лифтове – 4, кабинков лифт – 1
 • имената на големите ски писти са Ситняково, Мартинови бараки, Маркуджици, Ястребец.

Курортът се характеризира и с многобройни заведения, които предоставя на своите клиенти. На територията на Боровец се намират много луксозни ресторанти, кафенета, барове, нощни клубове и дискотеки, които предоставят на туристите забавления чак до ранни зори. Музиката е разнообразна и интернационална, съобразена с всеки вкус, а традиционните ресторанти и механи се отличават фолклорна музика и танци, които са характерни за българските земи, бит и култура. Народната музика и хората са прославили България в цял свят, а в този район най-добрите традиции са се запазили за радост на посетителите на курорта.

Медицински служби
Работата на медицинските служби и спасителните ски патрули е нон стоп и денонощно. Това е още едно огромно предимство на курорта, тъй като така има постоянна грижа за гостите на курорта. Също така на разположение за туристите са множество аптеки и зъболекари, а в Самоков може да получите пълно медицинско обслужване в градските болници.

Културни събития лято 2018

 

Интерактивна карта на Боровец включваща новия Байк Парк

Ски зона в курорта Боровец